2023 Ongekende humanitaire ramp in de Gazastrook
De situatie evolueert extreem snel. De informatie op deze pagina dateert van 4 december 2023
In Gaza ontvouwt zich een ongeziene humanitaire crisis. AZG-teams doen al het mogelijke om gewonden te behandelen en om de overrompelde ziekenhuizen te bevoorraden. Willekeurige luchtaanvallen en een staat van beleg bedreigen de levens van meer dan 2 miljoen, mannen, vrouwen en kinderen.
Artsen zonder Grenzen roept op tot de onmiddellijke stopzetting van het bloedvergieten en tot de bescherming van burgers en gezondheidszorgfaciliteiten aan beide kanten, te allen tijde.
Wat doet AZG in Gaza?
Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, onpartijdige en neutrale humanitaire organisatie. We werken alleen op basis van medische nood en gaan daar naartoe waar die het grootst is.
In Gaza, een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde, worden ongeveer 2,2 miljoen mensen die al een chronische crisis doormaakten, nu geconfronteerd met een humanitaire ramp.
Ziekenhuizen zijn overweldigd en hebben een kritiek tekort aan voorraden, brandstof en elektriciteit. Sommige zijn helemaal niet meer operationeel. Onze medewerkers praten over gewonden die schreeuwen zonder pijnstillers, hoe reeds zieke mensen geen zorg kunnen bereiken en over hun angst voor luchtaanvallen.
Sinds 1989 werken AZG-teams in Palestina, waar ze traumazorg en geestelijke gezondheidszorg bieden en een gespecialiseerd project voor reconstructieve chirurgie runnen. Momenteel hebben we ongeveer 300 medewerkers in Gaza. De meerderheid is Palestijns en velen van hen hebben huis en haard verloren door het geweld.
Uw gift aan het "Regionaal Fonds - Noodsituatie Gaza" van Artsen Zonder Grenzen zal onmiddellijke hulp bieden aan de slachtoffers van het conflict in de bezette Palestijnse gebieden en in buurlanden zoals Libië en Egypte.
Medische ondersteuning
- We hebben de vier belangrijkste ziekenhuizen in Gaza gesteund, waaronder Al Shifa, Al Awda, Nasser en het Indonesische ziekenhuis, evenals verschillende klinieken. Sommige van deze faciliteiten zijn beschadigd door luchtaanvallen.
- Sinds de eerste uren van de aanvallen behandelen we de gewonden. Een groot deel van onze patiënten zijn kinderen.
- Op 9 oktober openden we een kliniek in het centrum van Gaza stad voor mensen met andere verwondingen.
- We hebben twee chirurgische teams gestuurd. Op 10 oktober heropenden we een operatiekamer in Al Shifa - het belangrijkste chirurgische ziekenhuis van Gaza - om trauma- en brandwondenpatiënten te verzorgen.
- Vanaf 1 november zijn onze activiteiten momenteel zeer beperkt. Door de onveiligheid en de onvoorspelbaarheid van de bombardementen hebben we grote moeite om hulp te bieden en gezondheidszorg te verlenen.
- Alle internationale medewerkers van AZG die Gaza sinds 7 oktober niet konden verlaten, zijn op 1 november succesvol de grens met Egypte overgestoken via de grensovergang Rafah. Een nieuw team van internationale medewerkers, waaronder een gespecialiseerd medisch team, is al geïdentificeerd en staat klaar om Gaza binnen te gaan zodra de situatie dat toelaat.
- Veel van onze Palestijnse collega's blijven werken en levensreddende zorg bieden in ziekenhuizen en in de hele Gazastrook, terwijl de meest elementaire bescherming voor ziekenhuizen en medisch personeel niet gegarandeerd is.
Logistieke ondersteuning
- Onze logistieke teams hebben essentiële medische voorraden geleverd aan ziekenhuizen in Gaza die onder druk staan. We hebben ook lokale gezondheidsautoriteiten ondersteund met donaties uit onze medische voorraad.
- Door de enorme en ononderbroken toestroom van gewonden kampte het Al Shifa ziekenhuis met een compleet tekort aan essentiële medicijnen. In reactie hierop hebben we een grote donatie gedaan van voorraden, waaronder medicijnen en apparatuur.
- Op zondag 29 oktober stuurde ons team 26 ton aan medische voorraden naar Egypte, genoeg voor 800 chirurgische ingrepen en 20.000 poliklinische consulten. De voorraden zijn bestemd voor gezondheidszorgfaciliteiten in Gaza en zijn dringend nodig.
- Onze teams blijven meer medische en humanitaire goederen voorbereiden om naar Gaza te sturen zodra de situatie dat toelaat.
Artsen zonder Grenzen wil toegang tot mensen die medische zorg nodig hebben en wil levensreddende humanitaire hulp bieden, maar om dit te kunnen doen hebben we basisgaranties nodig op het gebied van veiligheid. We herhalen onze oproep om voldoende humanitaire hulp en brandstof toe te laten tot Gaza, ook via de grensovergang Rafah aan de Egyptische grens, en om gezondheidszorgpersoneel en -faciliteiten te beschermen.
Update 04 december
Dit is onze open brief voor Gaza.
Een duurzaam staakt-het-vuren is de enige manier om het doden van extra duizenden burgers te stoppen en de levering van broodnodige humanitaire hulp mogelijk te maken.
Update 30 november
De situatie in het zuiden van Gaza
Op dit moment is de humanitaire situatie in het zuiden van Gaza rampzalig en gevaarlijk. Door bombardementen en hevige gevechten zijn meer dan 1,8 miljoen mensen ontheemd geraakt, ongeveer 80% van de totale bevolking van de Gazastrook. Ongeveer een miljoen mensen worden gedwongen zich opnieuw te vestigen in het zuiden, waar de levensomstandigheden al overbevolkt en uitzichtloos waren nog voor het huidige conflict.
Update 22 november
Twee artsen Artsen Zonder Grenzen gedood bij aanval op Al Awda ziekenhuis in noord-gaza
Dr. Abu Nujaila en Dr. Al Sahar waren in het gebouw toen het werd getroffen op de derde en vierde verdieping. Ook ander medisch personeel, waaronder AZG-personeel, raakte ernstig gewond.
Artsen Zonder Grenzen heeft regelmatig informatie over Al Awda als functionerend ziekenhuis en de aanwezigheid van haar personeel in Al Awda gedeeld met strijdende partijen. Gisteren nog werden GPS-coördinaten gedeeld met de Israëlische autoriteiten.
Update 14 november
15 internationale en nationale AZG-staff zijn #Gaza binnen gegaan vanuit #Rafah
Zij zullen alles in het werk stellen om de medische en chirurgische capaciteit in de Gazastrook te ondersteunen, waar de infrastructuur is ingestort en de medici uitgeput zijn.
Ze zullen in eerste instantie werken vanuit het zuidelijke deel van de Gazastrook. Tenzij er een staakt-het-vuren wordt ingevoerd, zal het verkrijgen van continue en ongehinderde toegang tot mensen in heel Gaza een grote uitdaging blijven voor ons team.
Humanitaire hulp leveren aan het noorden van de Gazastrook blijft uiterst moeilijk en gevaarlijk vanwege de onveiligheid en de onvoorspelbaarheid van de bombardementen en grondoorlogen.